Српски • English
Hristic, VASKRSENJE, rukopis
НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА

Nazad назад

Povodom stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca Двоструки компакт диск Имагинарни музеј Мокрањчевих дела (Музиколошки институт САНУ и Радио Београд, Београд 2014) приредила је мр Биљана Милановић, као треће издање у едицији Пробуђени архив (ур. др Мелита Милин), које је објављено уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу града Београда и СОКОЈ-а – Организације музичких аутора Србије.

Сарађујући на заједничком пројекту дигитализације архивских снимака, Музиколошки институт САНУ и Радио Београд настављају са издањима едиције Пробуђени архив, с намером да се сачувају и јавности представе највреднији звучни записи српске музике, који се чувају у Фонотеци Радио Београда. Овим новим албумом издавачи се придружују обележавању стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца и прослави деведесет година постојања Радио Београда.

Двоструки компакт диск садржи дигитализване архивске снимке Мокрањчеве световне хорске музике, бележене на магнетофонским тракама током друге половине XX века. Заступљено је укупно двадесет дела – петнаест руковети, Приморски напјеви, Козар, Две песме из XVI века, Мекам и Огрејала месечина – у антологијским интерпретацијама Хора Радио Телевизије Београд (данас Хор Радио Телевизије Србије) и диригената Михаила Вукдраговића, Милана Бајшанског, Боривоја Симића, Златана Вауде и Младена Јагушта. Овај репрезентативни ансамбл и његови диригенти били су стожери у неговању извођачке традиције Мокрањчевих опуса, доприносећи снажењу концепта националне музичке класике утемељене у остварењима најпопуларнијег српског композитора. Стога и наслов овог албума, Имагинарни музеј Мокрањчевих дела, симболично упућује управо на те значењске аспекте њиховог извођења.

Издање је опремљено опсежном програмском књижицом на српском и енглеском језику (127 страна), са студијом о извођачкој традицији Мокрањчеве музике, текстовима о композитору, диригентима и ансамблу и коментарима о комозицијама, као и поетским текстовима који су у делима заступљени.