Српски • English

ДОБРОДОШЛИ на сајт Музиколошког института САНУ!

На овим страницима можете се обавестити о историји Института, нашим сарадницима, научним збиркама, публикацијама, као и о актуелним догађањима.

Музиколошки институт САНУ у Београду основан је 1948. године као први музиколошки институт у тадашњој држави. Институт спроводи проучавање историје и теорије музике, затим етномузикологије, естетике музике; истраживања су усмерена на српску музику и њене везе са музичким стваралаштвом и културом у суседним и европским земљама. Институт поседује архив, фоноархив, фототеку, богату нототеку и библиотеку. Поред научноистраживачког рада, у Институту је увек постојала и широка просветна и културна активност, посвећена стручњацима, али и најширим круговима слушалаца заинтересованих за српску музичку баштину и њен положај у балканским и европским оквирима.

Budimpešta skup 2015 У сарадњи са Српским институтом и Музиколошким институтом Мађарске академије наука, Музиколошки институт САНУ је учествовао у организацији и реализацији научног скупа Традиционално и модерно у музици Срба у Мађарској у светлу мађарско-српских музичких веза.
Више информација

Позив за радове за бројеве 20 и 21 часописа Музикологија видети на страници на енглеском језику.

Vokalna tradicija Jasenice У монографији Вокална традиција Јасенице у светлости етногенетских процеса етномузиколога др Јелене Јовановић, интер-дисциплинарним приступом обрађена је проблематика вокалног (певачког) наслеђа области Јасенице, у Шумадији, централна Србија, са акцентом на старијој вокалној традицији, задржаној на овом терену у живој извођачкој пракси до седамдесетих или осамдесетих година XX века. Уочено је и обрађено сучељавање различитих говорних и музичких идиома на том подручју уз помоћ методологије мелогеографије. Показана је подударност резултата етномузиколошких и дијалектолошких, а делимично и етнолошких истраживања у овом крају. Више о издању: Ј. Јовановић, Вокална традиција Јасенице у светлости етногенетских процеса

Srpsko tradicionalno pevanje uz gusle Монографија Српско традиционално певање уз гусле: гусларска пракса као комуникациони процес др Данке Лајић Михајловић, етномузиколога, утемељена је на обимном и изузетно вредном звучном материјалу, чијем анализирању ауторка приступа са циљем да потпуније спозна традицију извођења епских песама уз гусле као облика комуницирања у различитим контекстима. Досадашња истраживања епике добила су овом књигом неопходну и дуго очекивану етномузиколошку допуну, а сама епска песма – адекватан третман синкретичног, поетско-музичког израза. Више о издању: Д. Лајић Михајловић, Српско традиционално певање уз гусле: гусларска пракса као комуникациони процес

Serbian Music: Yugoslav Contexts Средином децембра 2014. Музиколошки институт објавио је књигу SERBIAN MUSIC: YUGOSLAV CONTEXTS (Српска музика: југословенски контексти), чији су уредници Мелита Милин и Џим Семсон. Уводни чланак ове публикације, која је окупила девет аутора из земље и иностранства, написао је Џим Семсон. У прилозима се разматрају различити аспекти српске музике (уметничке и популарне), компоноване и извођене током седам деценија постојања Југославије. Више о овом издању

Povodom stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca Поводом обележавања стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца Музиколошки институт САНУ објавио је монографију и двоструки компакт диск. Књига Стеван Стојановић Мокрањац (1856–1914). Иностране концертне турнеје са Београдским певачким друштвом, коју је осмислила и уредила мр Биљана Милановић, резултат је сарадње еминентних стручњака из девет земаља и садржи уводно поглавље уреднице и девет студија о иностраним гостовањима Мокрањца и Београдског певачког друштва.

Povodom stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca Двоструки компакт диск Имагинарни музеј Мокрањчевих дела такође је приредила мр Биљана Милановић, као треће издање у едицији Пробуђени архив. Албум садржи дигитализоване архивске снимке Мокрањчеве световне хорске музике, који се чувају у Фонотеци Радио Београда, а представља антологијске интерпретације Хора Радио Телевизије Београд.

 

Budućnost istorije muzike Музиколошки институт у сарадњи с Одељењем ликовне и музичке уметности САНУ приређује међународни научни скуп Будућност историје музике који окупља шездесет истакнутих музиколога из земље и иностранства. Отварање је у свечаној сали САНУ у четвртак, 28. септембра 2017. у 10 часова. Сви заинтересовани позвани су да присуствују.
Програм скупа, апстракти и биографије [pdf].

O SCENSKIM IZVOĐENJIMA „OHRIDSKE LEGENDE“ Ана Радошевић: О СЦЕНСКИМ ИЗВОЂЕЊИМА „ОХРИДСКЕ ЛЕГЕНДЕ“ СТЕВАНА ХРИСТИЋА. Прилог историографији српске балетске сцене.
Музиколошки институт САНУ, Београд 2017. Више о издању

Kosta P. Manojlović Обавештавамо вас да ће се у Београду, 28. и 29. новембра 2016, одржати међународни скуп под називом Kosta P. Manojlović and the Idea of Slavic and Balkan Cultural Unification (1918-1941) у организацији Музиколошког института САНУ. Свечано отварање заказано је за понедељак у 10.30 часова, а детаље о програму и садржају скупа можете пронаћи у књижици апстракта. Позивамо све заинтересоване да присуствују овом догађају.
Књижица апстракта [pdf].

Будућност историје музике
Рок за пријаве продужен до 28. фебруара!

Музиколошки институт САНУ организује међународну конференцију на тему музичке историографије, која ће се одржати 28-30 септембра 2017. У склопу конференције биће одржан и једнодневни семинар који уређује Џим Семсон. За више детаља погледајте
Позив за радове [pdf].

Jubilej Josipa Slavenskog Поводом прославе 120-годишњице рођења Јосипа Славенског Музиколошки институт САНУ 11. маја 2016. организује округли сто, промоцију издања хорске музике и вечерњи концерт.
Више информација [pdf]

Koncertna izložba Концертна изложба
Предратни музички албуми српских породица
Музеј науке и технике, Београд, Добрачина 51, 12–15 новембар
Изложба је отворена 17–20 ч. радним данима и 10–20 ч. викендом
Више о изложби

Sabrana dela Kornelija Stankovića Објављен је трећи том Сабраних дела Корнелија Станковића, које уређује др Даница Петровић, у форми компакт-диска.
Више информација

Društvena uloga salonske muzike Објављена је монографија Друштвена улога салонске музике у животу и систему вредности српског грађанства у 19. веку др Маријане Кокановић Марковић, у издању Музиколошког института САНУ. Више о издању

Пронађите нас на Facebooku