Српски • English
Hristic, VASKRSENJE, rukopis
КОНЦЕРТНА ИЗЛОЖБА

Koncertna izložba Предратни музички албуми српских породица

Музеј науке и технике, Београд, Добрачина 51, 12–15 новембар

Изложба је отворена 17–20 ч. радним данима и 10–20 ч. викендом

Организатори: Музиколошки институт САНУ, Музеј науке и технике, Београд
Покровитељ: Секретаријат за културу Града Београда
Аутор изложбе: Срђан Атанасовски
Извођачи: ЛП дуо (Соња Лончар, Андрија Павловић), Тијана Ђуричић (сопран)
Партнери на пројекту: Музичка школа Мокрањац, Факултет музичке уметности, Народна библиотека Србије, Културни центар Београда, Математички институт САНУ, Музеј примењене уметности

У оквиру концертне изложбе биће представљени музички албуми српских породица настали крајем XIX и почетком XX века, а који су данас сачувани у оквиру архивских и библиотечких колекција. Реч је о уникатним артефактима, занатски израђеним тврдим повезима, који су сведочанство о српском кућном музицирању у деценијама пред избијање Првог светског рата, те о начинима на који се српски национални идентитет испољавао у овом периоду. Истраживање које је претходило изложби обухватило је укупно двадесет и седам оваквих албума који се данас чувају у Архиву Музиколошког института САНУ, Библиотеци Факултета музичке уметности у Београду и Народној библиотеци Србије, а који су настали у Београду или у градовима тадашње Аустроугарске. Овакви албуми представљају одраз репертоара кућног музицирања и рефлектују музички укус појединих чланова породице. Садржај албума рефлектује сложене музичке укусе тог доба, те се по правилу састоји из ‘дружбене музике’ домаћих аутора (плесови, песме, маршеви, и слично), као и ‘салонских’ комада страних композитора.

Изложба се одржава у изложбено-концертном простору Музеја науке и технике у Београду, где ће музичари – ЛП дуо са сарадницима – током целокупног трајања изложбе изводити музичка дела са страница албума. У току читавог трајања изложбе биће омогућено стручно вођење за посетиоце.

У току изложбе, биће уприличена и два посебна догађаја:

Свечани концерт са уводним предавањем – четвртак, 19 ч.

Концертно предавање – недеља, 18 ч.

На концертном предавању посебно ћемо се позабавити питањима личног идентитета аутора албума, односима јавног и приватног, те „кућног“ и „салонског“ музиирања. Као специфична тема издваја се питање националног идентитета, креирања замишљених представа национале територије, присутност мултилингвалности, те коначно односа идеологија српског и југословенског национализма који се може пратити кроз странице албума прављених у време Првог светског рата.

Прочитајте више о ЗБИРЦИ МУЗИЧКИХ АЛБУМА МИ САНУ